top of page

zo 22 sep

|

Merelbeke

Op STEAM avontuur met Leonardo Da Vinci (Merelbeke)

Tijdens dit 10delig traject maken de kinderen kennis met de vier elementen: water, lucht, vuur en aarde. Ze ontdekken oude en nieuwe uitvindingen, gaan onderzoeken, ontwerpen, experimenteren, falen en bijsturen. Het einddoel: een eigen voertuig bouwen die rekening houdt met de vier elementen.

Op STEAM avontuur met Leonardo Da Vinci (Merelbeke)
Op STEAM avontuur met Leonardo Da Vinci (Merelbeke)

Tijd en locatie

22 sep 2024, 14:00 – 15 jun 2025, 17:00

Merelbeke, Sint-Annastraat 3a, 9820 Merelbeke, België

Over de activiteit

De kinderen maken in het begin van het traject kennis met de verschillende elementen: water, vuur, aarde en lucht. Ze leren verschillende bouwsels kennen, verschillende uitvinders, en in het bijzonder maken ze kennis met het levensverhaal en levenswerk van Leonardo Da vinci.

De eerste dag staat vooral in het teken van ontdekken, kennis opdoen, linken leggen, verhalen delen, filosoferen, het echte leven en de wereld buiten ons binnen brengen. Aan de hand van kleine experimenten ervaren ze de vier elementen met alle zintuigen. We staan stil bij de beperkingen van die tijd en de uitvindingen toen en leggen de link met uitvindingen de dag van vandaag. We staan hierbij stil bij het doel van uitvindingen en de link met de problemen waar we de dag van vandaag voor staan. We maken al een vooruitblik naar het einddoel van deze STEAM reeks, namelijk een voertuig maken/uitvinden die een link heeft met de vier elementen en inspeelt op één of meerdere wereldproblemen in het kader van een actuele vraagstelling. Ze worden in kleine groepjes verdeeld (3x4kinderen) krijgen een procesboek om alle brainstorms en processen te noteren/tekenen/plakken/…

We splitsen de elementen op en gaan telkens:

- Concept van het element ontdekken

- Proefondervindelijk ervaren

- Een probleem of vraagstelling gerelateerd aan het element

- Een hypothese

- Ontwerpfase

- Onderzoek

- Testen/bijsturen/…

- Besluit vormen

- Noteren en meenemen voor later

Vervolgens komen we in de implementatiefase, waar de kinderen de tijd krijgen om met alle opgedane kennis, ervaring en eigen ideeën aan de slag te gaan. Ze ontwerpen aanvankelijk op papier, bouwen een prototype, testen elementen uit, schalen het protoype uit, geven het een naam en mooie design. Ze nemen er de vooropgestelde criteria bij en leveren het afgewerkte voertuig in voor testing.

De laatste finale dag, worden alle voertuig volgens de criteria getest en getoond aan het bredere publiek.

Tijdens het hele proces nemen de kinderen in de groep verschillende rollen op. Er is een communicatieverantwoordelijke, een materiaalverantwoordelijke, een media-verantwoordelijke, een conceptbewaker,… Deze rollen helpen de kinderen focus te houden en verantwoordelijkheid op te nemen. De verantwoordelijke is degene die het leidt, niet degene die het allemaal doet!

Planning en data

D1: Introductie (22/09)

D2: Water (20/10)

D3: Lucht (17/11)

D4: Aarde (15/12)

D5: Vuur (26/01)

D6: Combinatie van elementen (23/02)

D7-9: Implementatiefase (23/03, 20/04, 18/05)

D10: Test en voorstelling (15/06)

Voor wie

Tieners van 10 - 14 jaar met interesse in STEAM (Science, Technologie, Engineering, Art, Math)

Prijs

450 EURO

waarvan 100 EURO voorschot, hiermee verzeker je een plaatsje in de groep. Bij aanvang krijg je de restfactuur toegestuurd.

Zin gekregen om mee te ontdekken, onderzoeken en ontwerpen? Inschrijven is de boodschap! Plaatsen zijn beperkt.

Tickets

  • STEAM traject Merelbeke

    Verkoop eindigt op: 15 sep, 12:00

    Dit ticket is een voorschot om uw plaatsje in onze groep vast te leggen. Bij aanvang ontvangt u nog een restfactuur van 350 EURO

    € 100,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page